27/9

Höjden av snålhet: Boka samma tågresa genom Veolia istället för SJ eftersom att det besparar kontot med åtta kronor.
Höjden av snålhet II: Smora in din fnösiga kropp med Canola Oil & Q10 Rich Care Hand Cream när din standardkroppkräm tagit slut och är för dyr i Åres samtliga butiker.
Höjden av lathet: Surfa fram resultatet i kvällens Idol-kval istället för att sträcka sig fram och sätta på TV'n när programmet i fråga direktsänds.

Har jag berättat att jag kommer hem om en vecka? Inte?

Jag kommer hem om en vecka.

26/9



Snabbis: Och där satte jag precis på burkTV'n. 101 DALMATIIINER! Tänk att jag visste att det skulle komma en världsabra anledning till att inte resa sig från soffan idag! *Klappklappklapp*


26/9

Jag har genomlidit en hel dag utan en endaste kopp kaffe. Visas tydligt på lurens stegräknare.


VELKOMMEN TO MY CRIB PT.4 23/9



Sista delen ur "Välkommen till nästan hemma hos Hanna". Sovrummet på uppskattningsvis 12 kvadratmeter ligger på plan två. Här finns en snurrfotölj. Vägguret är batterilöst sen dag ett. Det är få saker som är så stressande som ljudet från tickande klockor. På hyllan står mitt klipp-och-klistra-album och ett magasin med ett omslag prydandes av Henrik Lundqvist. Henke är mitt frikort.


En mindre trave böcker, nattduksbord och öronproppar.


Och här är jag i välbekanta lakan. Klockan är strax efter 22 och jag borde verkligen, verkligen, verkligen sova. Istället så ligger jag och lyssnar på James Blunt som om det vore världens självklarast grej. Känns finfint.


22/9

Karin och jag myntade hos oss själv, över fruktdisken på ICA Maxi, att "du inte ska nöja dig med något mindre än det bästa". Förvisso så handlade det vid den stunden om kvalitén på israeliska apelsinen.

Idag sa jag hej, tack och nej i ett. Åre har väldigt många andra fina arbetsplatser. Något som jag både fick se och smaka på under arbetsintervjuerna i tisdags. Det ska kännas i hela kroppen när det är rätt och där jag är nu kittlar det inte det minsta bakom naveln. Bre frukostmackor åt andra är liksom inte min grej. Och är det någon som i vanliga fall älskar allt som stavas pålägg och smörgåsar så är det jag.

Nej, idag tackar jag citrus!

TRÖTT 21/9

Tro på katten att det inte alltid blir som du förväntat dig. Är förväntningar för färskingar? Jag är fortfarande ny här.

Svär (fa-an) över att jag inte orkar ta till vara på dagar som den som varit idag. Jag trodde att flytten norr över var en självklart inkörsport till ett renodlat fjällaliv. Termosfika och toppluva. Fauna och flora. Att jag varken rakat benen på två veckor eller druckit en droppe renat sen jag kom upp räknas inte.

Men nej. Tills vidare, innan jag hittar rätt, kommer jag fortsätta somna under de hatade, orangea fleecefiltarna (elementen fungerar tydligen inte), däcka i soffan mitt på ljusa dagen och dregla i sömnen över de första sidorna i "Älskad Syster".

Nya tider komma skall.

Och just det! Jag har ju gjort en "Borta pest, hemma bäst"-spellista i dagarna. Dämpar Linköpingslängtan.

+ Borta pest, hemma bäst

20/9



Notering:

Viktig dag.

(Viktig dag har gått bra.)

18/9

Kajsa på jobbet visade mig en av Åres finaste sidor igår. Jag vill påstå att jag har fjällvandrat för första gången i mitt liv. Nåväl. Amatörpromenixat kring Totthummeln. Brant skogsterräng upp. Serpentinstigar ner. Det tog oss två timmar att knalla, allt som allt, sex kilometer. Vilken omgång. 

Natten till idag så drömde jag om en egen jungfrugraviditet, gamla arbetskollegor och dop. Jag ska ha lingonvecka och är så jävla sällskapssjuk.

VELKOMMEN TO MY CRIB PT.3 16/9


Vi har snart kikat igenom hela torpet. Här har ni mitt kombinationsrum. Här tittar jag på tjockTVn eller läsa en god bok. Det är inte svårt att somna middag i soffan. Och inramade indianer är det inte alla hem som har.




Allt är oranget och påminner mig om mitt rum på Skolgatan. För tio år sen kändes det urläckert och ballt.
De två fleecefiltarna värmer mig om kvällarna. Jag tycker inte om fleece.




Våningssängen har jag inte provlegat i. Plastlommorna sköter sig själva.



VELKOMMEN TO MY CRIB PT.2 14/9



Direkt in till höger i huset ligger mitt fuktskadade duschutrymme. Här inne blir jag ren mellan tår och ben. Fluxflaskan står på badrummshyllan. Vardagslyxigt.




Häng med upp en våning så ska jag visa dig toaletten. Kom igen! Skynda.



Att behöva ta sig upp en våning så fort trycket i blåsan ökar är för mig ett väldigt kritiskt moment. Jag som helst och i vanliga fall drar ner både gylf och brallor till knävecken innan jag fått nyckeln i låset till ytterdörren.




Här tvättar jag händerna med BLIW Luktärt.




"Alla vill komma till en ren & fräsch toa. Torka rent toasitsen. Använd WC-rent (så luktar det gott!). Använd toa-borsten grundligt. Hjärtligt tack!!!". Fina, inramade, instruktioner direkt över porlinstraktorn.






VELKOMMEN TO MY CRIB PT.1 13/9


Fönstret ligger i sydväst. Blickar ut mot Åresjön och mina arbetsgivares bostad. Vitvaror och köksmaskiner går i vitt/solblekt gult. Gardinerna är riktigt fräsiga. Jag har redan en bestämd plats kring det runda bordet.




En annan vinkel av köket. Ni ser den öppna lilla städskrubben jämte spisen som påminner mig om att hålla ordning och reda. Jag har försökt piffa till det med ett par burkar jag hittade i något utav skåpen. På någon står det "hembakat". En annan "kaffe".




Häftig fläkt, inte sant? Sitter liksom på sniskan och river av vääärldens vrål vid fullt sug.




Och till sist. Här är jag i samma grå collegetröja som jag igår gick och la mig i. Lasse Åbergs grönsakskonst har jag inte varit med och valt.



SNART EN VECKA 12/9

Det är skönt att inte inse hur långt hemifrån jag är. Tiden går fort.

Hoppet om att någonsin komma överens med bibliotekets smaklöst omoderna datorer och internetmodem gav jag upp i förra veckan. Tanken jag hade att kunna låna nätverk av grannarna brast också tidigt. Numera surfar jag med egen dongel. Tacka vet jag donglar. Inga mer kvällar framför Postkodmiljonären. Pär Lernström får däremot dyka upp mer frekvent.

Solen har gassat över byn hela dagen. Dillköttet kunde inte smakat bättre på Bahnhofs uteservering. Om lunchen inte blivit så lång hade kabinbanan hunnit föra mig till toppen för ett par eftermiddagstimmar på skutan.

Jag får kli på kroppen efter varje dusch. Mögeldusch. Annars så är det bra. Åre är väldigt vackert.

DAG TRE 8/9


När jag steg ut från vår personalingång stod Loa Falkman i farstun. Han morsade glatt och jag morsade tillbaka. Det är så du gör här, precis som till sjöss. Ler. Vinkar. Morsar. Fortsätter dagen på vitt skilda håll.  


DAG TVÅ 7/9

Tisdag i P4. Extra med Lotta Bromé. Mellan programmets telefonsamtal, diskussioner och monologer (om säkert väldigt aktuella ämnen) spelas Lynn Anderson. Ljuden blir allt mer avlägsna och jag nickar till. Inser snabbt att jag aldrig kommer att lyckas hålla mig vaken den sista timmen av bussresan med Länstrafiken.

Jag har genomrest Sveriges många hörn och kanter, är full av intryck och tom i magen. Lunchen gick förlorad (lär mig aldrig att äggmackor inte är ett bra alternativ till matsäck), och utbudet av smörgåsar på Pressbyrån har aldrig varit bland de bättre. Men det gör inte så mycket. De första hundra sidorna ur Primtalets Ensamhet har inte snabbat på min aptit. Roffar ändå åt mig en ost- och skinkfralla. God.  

Solen hälsade mig välkommen när jag anlände igår, och nu känner jag mig något så när som på installerad. Avslutade mitt första arbetsplats för ungefär två timmar sedan (06:00 - 12:45). Sitter på stationshusets bibliotek och lånar nätverk. Det får fungera tills vidare.

Vi hörs snart.


5/9

Det här blir de absolut sista raderna från Linköping på vad som förhoppningsvis blir en väldigt lång tid framöver. I hallen står resväskorna staplade på varandra. Pappa ställer upp på att tidigt, tidigt i morgon skjutsa den nerpackade vardagen och mig till stationen. Tåget går via Gävle (inser: jag har aldrig varit i Gävle), byte mot Östersund (inser igen: jag har aldrig varit i Östersund), buss från Järpen (åter en gång: jag har aldrig varit i Järpen) med slutstation Åre (och nej, jag har aldrig varit i Åre).

Följa med på ett hörn! Ett par peppande ord och jag berättar historier om det Jämtländska livet. Ok? Överens?

+ Jag hoppas att du inte missat Moa



SNART SÅ 5/9

Direktuppdatering. Hanna mitt i packning.


3/9



Sovit som en kratta. Resfeber. Skitnervig.


FREDAGSTIPS 2/9


FRÅN SÖDER TILL NORR 1/9

En enkelbiljett:

Tisdag, 6/9, avgång från Linköping C 04:59.
Tisdag, 6/9, ankomst till Åre Station 16:20.

Jag flyttar. På obestämd framtid. Det här är ett av mitt livs häftigaste äventyr.



Jens Lekman - "An Argument With Myself" by Creeping Wave

RSS 2.0